
Fruitique
Fruitique je brend koji je stvoren od strane malog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva iz Begaljice. Bavimo se voćarstvom generacijama i gajimo kajsije, breskve, trešnje. Posedujemo i male zasade malina i šljiva koji su za ličnu upotrebu.
Pored voćarstva proizvodimo i pekmeze sa veoma niskim procentom (5%) šećera, bez bilo kakvih drugih aditiva. Ono čime se vodimo je da naši pekmezi budu zdravi sa minimalnom količinom šećera. Njegova je uloga očuvanje roka trajanja, jer je šećer prirodni konzervans.
Ja, Veljko Srećković nosilac sam poljoprivrednog gazdinstva i po struci sam diplomirani inženjer zaštite bilja. I to vam predstavlja garanciju ispravnosti u pogledu ostataka hemijskih jedinjenja koja se koriste u zaštiti.
Ideja da se bavim poljoprivredom nastala je iz ljubavi prema prirodi i uzgajanju hrane još od malih nogu. Uz deke sam pronašao ljubav prema prirodi. Gledajući ih kako brižljivo sade voćke i neguju biljke, naučio sam koliko je važno čuvati i poštovati svaki deo našeg okruženja. Njihova strast prema voćarstvu prenela se na mene, i zajedno smo otkrivali tajne uzgoja voća.
Nakon što su deke napustile ovaj svet, baka sa svojim iskustvom i ja sa obrazovanjem, odlučili smo da nastavimo njihovim stopama i posvetili smo se voćarstvu i proizvodnji pekmeza. U našu malu prizovodnju nam se priključila i moja devojka, koja deli sa nama veliku ljubav prema voćarstvu i prirodi.
U našem voćnjaku, svaki plod ima svoje značenje i svaka tegla pekmeza nosi deo naše ljubavi prema tradiciji i prirodi!
Pročitajte više
Rođaci sa sela
Mi smo Rođaci sa sela, porodica sa četvoro male dece koja je zamenila grad za selo i seoski život. Naše gazdinstvo osnovali smo 2016. godine i od tada se bavimo proizvodnjom i preradom voća i povrća. U našoj ponudi pored svežeg voća i povrća, imamo sirupe i džemove. Na našem gazdinstvu smo napravili mali raj, gde možete doći i provesti jedan lep dan sa porodicom i da tom prilikom probate i kupite naše proizvode.
Pročitajte više
Gazdinstvo Grgić
Naše gazdinstvo Grgić je specijalizirano za proizvodnju ranih sorti kajsija. Nalazimo se na Fruškoj Gori na prelepim sunčanim padinama na tri lokacije – Irig, Vrdnik i Jazak.
Kao što smo najavili, predstavljamo vam proizod za koji sa ponosom možemo da kažemo da je prevazišao sva naša očekivanja! Testiran od mnogobrojnih naših članova familije, prijatelja i kolega, dobio je najviše ocene, za koji kako kažu – najbolji pekmez koji su do sad probali!
Bio je red da napravimo i naš prvi proizvod – pekmez od kajsija pravimo isključivo od našeg voća, iz kontrolisane proizvodnje i isključivo od zrelog i pažljivo probranog voća prve klase. Naš pekmez je pravljen od neprskanih kajsija. Pekmez od kajsije u ponudi imamo sa 20% šečera (manje količine) i sa 9% šećera. Nudimo veće standardne i manje tegle tako da možete napraviti konkretne zalihe za zimu za celu porodicu!

PG Lapčević
Dragi prijatelji i poštovaoci prirode, mi smo malo poljoprivredno gazdinstvo Lapčević. Nalazimo se u selu Zaklopača. Opština Grocka. Tu smo se pre 12 godina doselili iz centra Novog Beograda. Za Grocku kažu da je mala Kalifornija. Prosto sve uspeva. Kupili smo veliki plac, sagradili kuću, zasadili dosta kajsija i za našu dušu od svakog voća po malo.Tu su se našle kruške, breskve, maline,po neki red ribizle, mušmule. Imamo i malu baštu.
Sada rado ugostimo svoje prijatelje vikendom da uživaju sa nama u lepom vazduhu i divnom dvorištu. Da se zaslade voćem i da zajedno sa nama spreme ukusne džemove. Međutim kako u Grockoj sve uspeva, kajsija ima i previše. Zbog toga smo odlučili da ovo naše voće od srca ponidimo i vama.
O nama možete pročitati i u članku portala Bolja zemlja.
A možete nas gledati i u ovoj mini reportaži na njihovom YouTube kanalu.
Pročitajte više
PG Marković – Ana Tomić
Ja sam Ana Tomić i predstavljam poljoprivredno gazdinstvo koje se nalazi u Kaluđerici. Naše gazdinstvo se godinama unazad bavi proizvodnjom voća i povrća. Naše voće i povrće prerađujemo i pravimo razne đakonije. Ovim poslom smo odlučili da se bavimo, kada smo suprug i ja postali roditelji. Glavni pokretač su bila naša deca, jer smo želeli da se oni zdravo hrane. Onda smo jednog dana poželeli da i vi probate naše proizvode. Pošto je ovo moj jedini posao, svakodnevno se trudim da unapredim svoje proizvode i baštu.
Pročitajte više
Anina domaća zimnica
Dvadeset devet godina bavimo se proizvodnjom voća i povrća. Sve ono što bogata Šumadija rađa, pretvorili smo u domaće džemove, slatka, sokove, kompote, ajvare i mnoge druge đakonije. Stara sveska sa receptima, pre osam godina postala je Anina “Biblija” za pokretanje dodatnog posla od kog danas živi naša porodica.
Pripremanje zimnice po tradicionalnim receptima, poslovna deviza od koje se ne odstupa. Ukus starinske zimnice bez konzervansa i mašinske prerade. Voće i povrće od kog nastaje preko sedamdeset različitih ukusa slatke i slane zimnice ručno se secka, meša i kuva na četiri šporeta na drva.
Dobrodošli u naš skromni dom. Čašica razgovora, pogledi koji govore više od reči i neizbežna gastronomska dobrodošlica.
Pročitajte više
PG Tešović Miljana
Sve je počelo davne 2010. godine, imali smo malu ušteđevinu i rešili smo da krenemo u proizvodnju voća, prvenstveno kajsija.
Morali smo krenuti od nule, pošto nismo imali ni zemljište. Kupili smo nešto manje od jednog hektara i odlučili da sadimo kajsije. Danima smo čitali literaturu, raspitivali se po rasadnicima, razgovarali sa agronomima… Sopstvenim snagama smo iskopali rupe, zasadili voće i naša priča kreće. 2013. godine smo odlučili da dokupimo još zemlje i jednoglasno odlučili da sadimo jabuke, na jednom delu, jer nam finansije nisu dozvolile da odmah posadimo sve.
U međuvremenu smo se odlučili da našoj deci, njih troje, obezbedimo kvalitetno meso i mlečne proizvode, pa smo nabavili koze, zbog mleka, sira, jaretine i krenuli sa uzgojem tovnih pilića, ali ne na način koji to čine velike farme, (jer su ipak one uslovljene da rade tako, veliki je tu protok novca), već laganica, što prirodnije. Malo pomalo su nas poznanici i prijatelji molili da i njima prodamo piliće, te je potražnja svake godine sve veća. U međuvremenu smo 2015. godine na tom drugom delu zemljišta zasadili ranu sortu krušaka.
Suprug i dever su ribolovci, tako da za vreme Božićnog posta (pošto tada imaju vremena, ostale obaveze se raščiste) u ponudi imamo i svežu i sušenu ribu, rečnu. Ništa mi ovo ne bi stigli da ‘servisiramo’ da nam svesrdno ne pomažu naša deca.
Pročitajte više