
PG Ćulibrk Popović
Mi smo Poljoprivredno gazdinstvo Ćulibrk Popović iz Karađorđeva. Evo već četvrtu godinu se bavimo prozvodnjom jesenjeg belog luka sorte Bosut. Prve godine je bila proba i selekcija da bi već od sledeće godine počeli sa ozbiljnijim radom i proizvodnjom. Sada imamo jednu ozbiljnu količinu kvalitetnog proizvoda i ponosni smo na to. Trud se isplatio, a kupci nam se uvek vraćaju što nam je posebno drago.
Od ove godine smo počeli sa održavanjem zasada leske,tako da ćemo u ponudi imati i lešnik. Ta priča je iznenada došla, ali smo se lepo snašli u nečemu što je totalna suprotnost od belog luka.
Da nam ne bi bilo monotono 😉 posejali smo i kukuruz šećerac. Za obradu zemljišta je zadužen moj suprug. Kako bi izbegli upotrebu herbicida, sve se ručno okopava i šparta.
Pročitajte više
Proizvodnja belog luka
Mi smo poljoprivredno gazdinstvo iz Dimitrovgrada i bavimo se proizvodnjom belog luka. Kompletan proces proizvodnje obavljamo ručno i sa minimalnim obaveznim prskanjem od sadnje do vađenja belog luka. Luk se suši u sušari i kasnije melje bez ikakvih dodataka. Luk ne izbeljujemo i ne stavljamo nikakve aditive.
Pročitajte više
Gazdinstvo Živanić
Gazdinstvo Živanić čini jedan mali tim, sestra i ja se bavimo izradom slatkiša i slaniša. Većinu namirnica moja sestra proizvodi na porodičnom imanju, gde je nastavila da živi sa svojom porodicom. Naši slatkiši i slaniši su izrađeni od najkvalitetnijih sirovina. Pored toga na našem imanju možete kupiti povrće, mleko, sireve, zimnicu, jaja, meso u određenim periodima tokom godine.
Pročitajte više
Anina domaća zimnica
Dvadeset osam godina bavimo se proizvodnjom voća i povrća. Sve ono što bogata Šumadija rađa, pretvorili smo u domaće džemove, slatka, sokove, kompote, ajvare i mnoge druge đakonije. Stara sveska sa receptima, pre osam godina postala je Anina “Biblija” za pokretanje dodatnog posla od kog danas živi naša porodica.
Pripremanje zimnice po tradicionalnim receptima, poslovna deviza od koje se ne odstupa. Ukus starinske zimnice bez konzervansa i mašinske prerade. Voće i povrće od kog nastaje preko sedamdeset različitih ukusa slatke i slane zimnice ručno se secka, meša i kuva na četiri šporeta na drva.
Dobrodošli u naš skromni dom. Čašica razgovora, pogledi koji govore više od reči i neizbežna gastronomska dobrodošlica.
Pročitajte više
Domaće od Popovića
Mi smo poljoprivredno gazdinstvo Popović iz sela Brgule kod Uba. Naše gazdinstvo više od 200 godina uzgaja životinje, povrće i voće na prirodan način. U ishrani ovaca, svinja, krava, pilića i kokošaka koristimo samo žitarice koje uzgajamo sami na našim njivama. Bašta se obrađuje ručno, bez ikakvog prskanja sa hemijom, koristimo pepeo, koprivu, maslačak i ljusku luka za prskanje od svakakvih buba i plamenjači. Samo domaće od nas Popovića.
Pročitajte više
P.G. Mihajlov
Poljoprivredno gazdinstvo Mihajlov iz banatskog sela Idvora proizvodi domaći jesenji beli luk. Uz pomoć motike i vrednih ruku naših rođaka i prijatelja, beli luk izuzetnog kvaliteta je spreman za Vas! U pitanju je mešavina bosuta i stare autohtone sorte još od moje prabake. Luk je aromatičan, punog mirisa i arome, ljutkast taman koliko treba. Nisu korišćena hemijska sredstva prilikom proizvodnje, osim prihrane mineralnim đubrivom pre sadnje. Beli luk je ručno kopan i špartan između redova. U određenim razmacima od aprila prskan je preparatom sa efektivnim mikroorganizmima (EM5- koristi se u organskoj proizvodnji) koji je sjajan u odbijanju lukove muve i đubrivom od koprive koje sam lično pravila.
Pročitajte više
PG Mihók – Moj Beli luk
Ko smo mi?
Mi smo Poljoprivredno gazdinstvo MIHÓK. Porodica MIHÓK je obnovila staro gazdinstvo, PG Mihók, i nastavila je da se bavi stogodišnjom tradicijom proizvodnje belog luka, ali i ostalim poljoprivrednim proizvodima, uključujući žitarice, voće i povrće.
Vrbički prolećni beli luk
Želimo vam predstaviti svoje proizvode iz serije Moj Beli Luk koji kao osnovnu sirovinu koriste Vrbički prolećni beli luk. Šta je to Vrbički prolećni beli luk?
Vrbički prolećni beli luk je autentična sorta belog luka koji ima registrovanu oznaku geografskog porekla kao zaštićeno ime porekla. Sertifikat je izdao Zavod za intelektualnu svojinu Republike Srbije. Više informacija o geografskom poreklu pronađite OVDE.
Vrbički prolećni beli luk se ručno sadi i prepoznatljiv je po manjim ali masivnijim glavicama, ljutom i oštrom ukusu i intenzivnom jakom mirisu. U odnosu na druge sorte odlikuje se po većoj količini eteričnih ulja i suve materije. U procesu uzgajanja ne koristimo nikakva hemijska sredstva. Koristimo isključivo semenski materijal proizveden u selu Vrbica, koji ima korene od preko 400 godina. Ceo proces uzgajanja je potpuno kontrolisan. Radimo zajedno sa još dvadesetak porodica iz Vrbice, koje su okupljene u udruženje proizvođača vrbičkog belog luka.
Deo smo Saveza Original Srbija, koji predstavlja krovnu platformu za saradnju, zajedničku promociju proizvoda sa poreklom, unapređenje položaja, uslova rada proizvođača i time očuvanje i preporod srpskog sela.
Pročitajte više