![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/2024/01/Frame-3.jpg)
Medena zona
Medena Zona je jedna priča o pčelama i medu.
Moje ime je Branislav Jesić, nastavnik sam u lokalnoj kikindskoj gimnaziji.
2016. godine počeo sam da se bavim pčelarstvom. Recimo da sam pčele u međuvremenu toliko zavoleo da na pčelinjak odlazim i onda kada na njemu nemam šta da radim.
Provoditi vreme sa pčelama ima terapeutsko dejstvo.
Dalje, želeći da svojim kupcima, koji su se vremenom pojavili, ponudim ne samo potpuno prirodni med, nego i lepo pakovanje, rešio sam da smislim naziv koji bih mogao da koristim na nalepnicama i etiketama za ambalažu. Tako je nastao logo i ime – Medena zona. Pčelinjak nije velik što daje mogućnost da se svakoj pčelinjoj zajednici posveti maksimalna briga i pažnja.
Bavljenje pčelama ima višestruke benefite.
Prvo, pčelar radi nešto što voli. Drugo, izmeštanje sebe u prirodu deluje blagotvorno.Treće, učiš od pčela kako funkcioniše zdrava zajednica, kao jedan organizam u kojem svaka jedinka ima svoje mesto i ulogu. Na kraju, deo te prirode dobiješ od njih na poklon koji možeš da podeliš i sa drugima.
Sa velikim zadovoljstvom sam uradio i veb sajt na čijem blogu ispratim one teme za koje smatram da mogu biti zanimljive svima koji vole prirodu, pčele i naravno med.
Dobrodošli na internet pčelinjak Medene Zone.
Link ka našem sajtu: Medena Zona
Pročitajte više![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/2023/10/IMG_20220629_131854-1.jpg)
Miletov med
Zdravo. Ja sam Mile. Počeo sam da se bavim pčelarstvom pre 6 godina, ljubav se razvijala od početka. Raspolažem sa preko 100 košnica i uz sve uspone i padove priča se nastavlja. Selo Stara Bigula je mesto koje se pominje u knjigama o pčelarstvu i praktično je savršeno za ovakav vid posla. Ruralno mesto, sa malo stanovnika, čiste prirode, brdsko planinski teren sa raznovrsnim i bogatim pašnim uslovima, gde je lipa najzastupljenija. Svi ovi faktori rezultirali su zavidnim kvalitetom meda i savršenim staništem za ova divna bića. Pčelinjak je stacionaran i za sada iz navedenih uslova paše ne selimo košnice, tek malu količinu na suncokretovu pašu.
Pročitajte više![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/2023/09/20170923_125631_1507814311124_resized-1.jpg)
Lalino zlato
Mi smo PG Dejan Đukić iz Crepaje kod Pančeva. Uzgojem bundeva se bavimo duži niz godina, a površine pod bundevom konstantno povećavamo u prethodnih 10 godina. Od 2019. godine započinjemo preradu bundeva na domaćinstvu i pokrećemo brend “Lalino zlato”. Odmah smo se izdvojili na tržištu po specifičnim, originalnim i jedinstvenim proizvodima od bundeve. U svom proizvodnom programu imamo namaz od bundeve bez dodatog šečera, turšije od bundeve i kandiranu špageti bundevu.
Na gazdinstvu gajimo više vrsta jestivih i ukrasnih bundeva koje prodajemo u sezoni jesen/zima.
Od prošle godine smo započeli ljuštenje, sečenje i zamrzavanje bundeve, tako da sada bundevu imamo tokom cele godine.
Poseban segment u našoj ponudi su ukrasne bundeve kojih imamo dosta vrsta, oblika i boja.
Takođe na gazdinstvu gajimo i autohtonu sortu kukuruza “Osmak” i to beli i crveni i od njih pravimo brašno od celog zrna.
Pročitajte više![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/job-manager-uploads/company_logo/2023/04/342993981_227555633256410_9176044499169619718_n.jpg)
Špargla Green Ilin
Mi smo malo porodično poljoprivredno gazdinstvo iz Sefkerina, u Južnom Banatu. Već više od 15 godina se bavimo proizvodnjom špargle vrhunskog kvaliteta. Prve berbe u sezoni počinju od prve polovine aprila i traju do kraja maja ili početka juna, u zavisnosti od vremenskih uslova. U ponudi imamo zelenu, tanku bejbi i ljubičastu šparglu. Naša proizvodnja je na otvorenom i ne tretiramo je nikakvim pesticidima, te ulažemo puno ručnog rada u održavanje naše špargle i njeno branje.
Pored špargle, imamo i sadnice domaćeg limuna.
Pročitajte više![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/2023/03/izdvojena.jpg)
Farma bivola
Naše poljoprivredno gazdinstvo “Čarda” se može pohvaliti kao farma sa najvećim brojem bivola u Srbiji. U pitanju su bivoli balkanskog tipa i predstavljaju autohtonu sortu, koja je na našim prostorima već vekovima. Naši bivoli su tokom cele godine na ispaši i svežem vazduhu. Ishrana se sastoji od svežih i suvih kabastih hraniva, odlike takve ishrane su samim tim duži tov i kvalitetniji ukus samog mesa. Tov svinja se takodje odlikuje dužim tovom, ishrana se sastoji od kukuruzne prekrupe, sojine sačme i sveže lucerke. Naš asortiman se sastoji od bivoljih i od svinjskih suhomesnatih proizvoda. Naručite i sami se uverite u kvalitet naših proizvoda!
Pročitajte više![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/job-manager-uploads/company_logo/2022/08/FB_IMG_1660463700189.jpg)
Pčelarstvo Jovanović
Mi smo Dalibor i Nada, predstavljamo pčelarstvo Jovanović. Pčelarstvom se samostalno bavimo 10 godina, a još od malih nogu smo bili upoznati od strane naših predaka o radu sa pčelama.
Imamo preko 60 pčelinjih društava. Pčelinjak je stacioniran u Belom Polju kod Obrenovca na tromeđi reka Save, Kolubare i Tamnave. Naše pčele u toku godine selimo na više lokacija na paše: Fruška Gora, Kosmaj, Banat, Posavina.
Zahvaljujući našim pčelama i njihovim proizvodima učestvovali smo na mnogim manifestacijama i televizijskim emisijama, a od nekih to su: Pobednik Beograda, Festival srpske trpeze Beograd, Festival zdrave hrane u Obrenovcu.
Redovni smo učesnici bazara u našem gradu i mnogih humanitarnih akcija širom Srbije.
![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/job-manager-uploads/company_logo/2023/07/360081859_6927834630561192_4554432000401807865_n.jpg)
P.G. Mihajlov
Poljoprivredno gazdinstvo Mihajlov iz banatskog sela Idvora proizvodi domaći jesenji beli luk i domaće sorte paradajza. Uz pomoć motike i vrednih ruku naših rođaka i prijatelja, beli luk izuzetnog kvaliteta je spreman za Vas! U pitanju je mešavina bosuta i stare autohtone sorte još od moje prabake. Luk je aromatičan, punog mirisa i arome, ljutkast taman koliko treba. Nisu korišćena hemijska sredstva prilikom proizvodnje, osim prihrane mineralnim đubrivom pre sadnje. Beli luk je ručno kopan i špartan između redova. U određenim razmacima od aprila prskan je preparatom sa efektivnim mikroorganizmima (EM5- koristi se u organskoj proizvodnji) koji je sjajan u odbijanju lukove muve i đubrivom od koprive koje sam lično pravila.
Naš domaći paradajz je izuzetnog ukusa, mirisa i teksture. Preovlađuju stare, domaće sorte paradajza sa tanjom kožicom, tako da se bukvalno topi u ustima dok se jede. Veoma je osetljiv za transport, pa se ubrane količine plasiraju kupcima neposredno nakon branja ili sutradan. Dobro rashlađen uz mladi ili stari sir predstvalja najbolju letnju večeru. Paradajz je potpuno zdrav, ne prskam ga nikakvim pesticidima, herbicidima i ostalim teškim i nepoželjnim preparatima. Đubren je stajnjakom, đubrivom od koprive i gaveza i raznih lekovitih trava koje usput uberem i ubacim u bure za fermentaciju. Na svakih 10-14 dana ga prskam efektivnim mikroorganizmima (dobrim bakterijama) i amonokiselinama kao preventivu da ne oboli.
Pročitajte više![Featured Image](https://maliproizvodjaci.rs/wp-content/uploads/job-manager-uploads/company_logo/2022/07/Slanina-komad.jpg)
Manufaktura Delikatesa
Manufaktura delikatesa je mlada firma, ali u potpunosti okrenuta očuvanju tradicionalnih vrednosti kada je u pitanju proizvodnja mesa i priprema vrhunskih suvomesnatih proizvoda. Proizvodnja se nalazi u Banatu nadomak Deliblatske peščare.
O toku pripreme naših proizvoda, recepturi, sirovini, uslovima prerade, procesa soljenja, sušenja, zrenja i pakovanja brinu vrhunski tehnolozi prehrambene tehnologije. Zbog toga svi naši proizvodi imaju prepoznatljiv ukus i visok kvalitet. U samom procesu proizvodnje svi strandardni bezbednosti hrane su primenjeni.
Naši proizvodi nemaju dodate nitrite, veštačke konzervanse, boje, pojačivače ukusa, emulgatore.
Pročitajte više