Ovo vino dobilo je ime po cvećki Ramonda nathaliae koju je 1884 otkrio kraj Niša dvorski lekar Sava Popović i nazvao je po kraljici Nataliji Obrenović.
Potpuno zrelo grožđe se bere ručno i posle odvajanja bobica od peteljki ostavlja da macerira do četiri sata bez ikakvih dodataka. Nakon toga se cedi i prebacuje u tank za vrenje, što traje 20-40 dana u zavisnosti od godine. Odležavanje traje oko 6 meseci, za koje vreme se vino povremeno meša, kako bi se fini talog podigao sa dna i omogućio ekstrakciju aroma. U celom proizvodnom procesu ne dodaju se nikakvi aditivi, sem malo supora pred flaširanje. Cvetni i voćni mirisi, kao i naglašena svežina čine Ramondu neobično osvežavajućom, posebno u toplim letnjim danima.
Poslužiti dobro ohlađeno. Odlično ide uz roštilj, hladno pečenje, picu, sireve i hladne nareske. Može imati talog.
Recenzije
Još nema komentara.