Nevena Antić iz Osladića kod Valjeva nam ove sezone bere sremuš na planini Medvednik.
Sremuš (Allium ursinum), poznat i kao divlji beli luk, medveđi luk ili crijemuš, je samonikla biljka iz porodice lukova (Alliaceae). Raste u šumama i vlažnim livadama širom Srbiju.
Bogat je vitaminom C, gvožđem i eteričnim uljima, pomaže u čišćenju organizma, snižavanju pritiska i jačanju imuniteta, a dobar je za varenje i poboljšava cirkulaciju.
Može se jesti svež u salatama, dodavati u supe, sosove ili praviti pesto. Od njega se prave tinkture i lekoviti sirupi.
Važna napomena: da bi sremuš stigao svež do vaše adrese, Neveni javljamo količine do 4.4, oni beru i dostavljaju za vikend, a vama će isporuka biti 6.4. na kućne adrese u Beogradu.
Recenzije
Još nema komentara.